Ouderschapsplan opstellen met behulp van een mediator

Wanneer er kinderen betrokken zijn bij jullie scheiding, is het ouderschapsplan een erg belangrijk onderdeel. De rechter heeft het ouderschapsplan verplicht gesteld als er binnen jullie huwelijk kinderen zijn, jonger dan 18 jaar.

 

ouderschapsplan opstellen

Voordeel van een ouderschapsplan opstellen

Een ouderschapsplan opstellen kan veel narigheid en misverstanden voorkomen. Daarnaast is een klein beetje zekerheid over de toekomst erg belangrijk. Een ouderschapsplan schept duidelijkheid over wat je voor je kinderen wilt regelen. Ouders en kinderen weten zo waar ze aan toe zijn en wat ze van elkaar kunnen verwachten. Je kunt erop terugvallen als er misverstanden ontstaan of wanneer omstandigheden veranderen.

Voorbereiding

Voorafgaand aan het gesprek over het ouderschapsplan zal ik een voorbeeld sturen dat jullie thuis kunnen bespreken en waarover alvast van gedachten gewisseld kan worden. Aan tafel zullen we het plan uitgebreid bespreken. Ik geef een toelichting op de verschillende onderdelen.

Kinderen betrekken bij het ouderschapsplan opstellen

Omdat een scheiding niet alleen gevolgen voor jullie heeft, maar ook voor de kinderen, vind ik het heel belangrijk om de kinderen ook een stem te geven tijdens het proces. Kinderen hebben vaak een goed beeld van waar ze willen wonen, hoe voor hen een wenselijke omgangsregeling eruit komt te zien en op welke manier ze de vakanties door willen brengen. Aan de andere kant is een scheiding ook voor hen een emotioneel proces. Soms vinden ze het moeilijk om open en eerlijk tegen hun ouders te vertellen wat ze willen, waar ze mee zitten of waar ze verdrietig over zijn.

kind stem in scheiding

Om ze te helpen om hun gevoelens en gedachten te uiten heb ik het “gedachtendoosje” bedacht. Tijdens het gesprek kunnen de kinderen hun eigen doosje versieren met allerlei materialen, door actief bezig te zijn wordt de drempel tot een gesprek verlaagd en wordt de lading er af gehaald waardoor ze meer op hun gemak zijn. Tijdens het knutselen kan ik ze dan vragen stellen ; hoe het met ze gaat, of ze dingen willen vragen aan mij enz..
Ik stem vervolgens met de kinderen af wat ik van hen mag terugkoppelen aan jullie en wat we kunnen gebruiken voor het ouderschapsplan. Zodat ook zij het gevoel hebben dat ook met hen rekening wordt gehouden en betrokken zijn bij het ouderschapsplan.

Onderwerpen in het ouderschapsplan

Het ouderschapsplan is een dynamisch stuk. Het plan kan inhoudelijk wijzigen omdat bijvoorbeeld jullie kinderen ouder worden, je andere werktijden krijgt of omdat je verhuist naar een andere woonplaats. Je kunt daarnaast met elkaar afspreken welke onderwerpen je in het ouderschapsplan wilt opnemen.

Welke onderwerpen kunnen dat dan zijn:

  • Op welk adres worden de kinderen ingeschreven?
  • Willen jullie wel of geen co-ouderschap?
  • Vieren jullie verjaardagen en sinterklaas nog samen?
  • Welke zorgverdeling in plaats en tijd willen jullie afspreken?
  • Op welke manier onderhoud je contact met elkaar als de kinderen bij de andere ouder zijn?
  • Welke afspraken wil je maken over vakanties en verjaardagen?
  • Wat spreek je af over de financiën, kinderalimentatie (link), kinderbijslag etc.
  • Hoe informeer je elkaar over school, doktersbezoek etc. en wie gaat daar naar toe?
  • Wie haalt en brengt de kinderen naar sport, muziek- of dansles?
  • Afspraken over verzorging, opvoeding en ontwikkeling van jullie kinderen.
  • Evaluatie van het ouderschapsplan en wanneer / hoe maak je nieuwe afspraken?

Mocht nu binnen een jaar na scheiding blijken dat het opgestelde ouderschapsplan toch wat wijzigingen nodig heeft, dan kunnen jullie kosteloos bij mij terugkomen voor een eenmalige update van het ouderschapsplan.

Willen jullie ook in het belang van de kinderen een goed ouderschapsplan opstellen?

Neem contact op voor een vrijblijvende afspraak:

    Top