Echtscheiding stappenplan

Stappenplan MediatorEchtscheiding, de stappen

Ik zet vol vertrouwen de eerste stap, je hoeft niet de hele weg te zien om de eerste stap te zetten..

Het stappenplan van echtscheiding duurt gemiddeld drie tot vier maanden. Dit is de tijd vanaf het kennismakingsgesprek tot en met de inschrijving bij de gemeente. Hieronder vind je een overzicht van het echtscheiding stappenplan met de gespreksonderwerpen die aan bod komen. Heb je kinderen? Bekijk dan ook zeker de informatie over het ouderschapsplan.

 

Bekijk hieronder kort de uitleg over het stappenplan voor de echtscheiding.

 

 

Stap 1. Kennismaking

De eerste stap in het stappenplan bij echtscheiding is het gesprek waarbij we kennis met elkaar maken. Dit kennismakingsgesprek is vrijblijvend en kosteloos. In het eerste gesprek leg ik uit hoe het mediation proces er uit gaat zien, vaak ook voor jullie specifieke scheiding waarbij rekening wordt gehouden met jullie wensen en verwachtingen. Ook kunnen jullie de vragen stellen die jullie hebben.

Als er wederzijds vertrouwen is dan maken we een vervolgafspraak.

Stap 2. Intakegesprek

De tweede stap in het echtscheiding stappenplan is het intakegesprek, hier inventariseren we alle zaken die voor jullie scheiding van belang zijn. Dit geeft overzicht waaruit we prioriteiten stellen.
Is er bijvoorbeeld veel onrust over de woning? Dan is dat de eerste prioriteit in het volgende gesprek.

In dit gesprek leg ik ook de mogelijkheden qua pensioen, hypotheek, lijfrente polissen en andere financiële aspecten van jullie scheiding. Daarnaast zullen we het hebben over de kinderalimentatie en de partneralimentatie, mocht dat van toepassing zijn.

Stap 3. Scheidingsmelding

Om het proces goed te laten verlopen, is het van belang dat de communicatie tussen jullie goed verloopt. Zeker als jullie samen kinderen hebben is een goede communicatie van essentieel belang. Maar jullie hebben ook beide jullie eigen emotie’s, scheiden is een rouwproces waar je door heen moet. Soms zijn er nog dingen onuitgesproken of onduidelijk. Ik besteed dan ook een stap in het echtscheiding stappenplan aan de “scheidingsmelding”, hierbij ga ik vragen stellen over jullie relatiegeschiedenis en wat er is verandert om zo meer begrip en duidelijkheid te scheppen.

Hebben jullie hier geen behoefte aan? Dan kunnen we deze stap ook overslaan, het is en blijft tenslotte jullie scheiding.

Stap 4. De woning

De ervaring leert dat er altijd veel onzekerheid en onduidelijkheid is over de woning. Waar ga ik straks wonen? Kan ik blijven woning in mijn huidige woning? Hoe zit het met de hypotheek? Wat als ik een restschuld heb? Of juist overwaarde?

Er zijn veel mogelijkheden betreffende de woning, daarom kan ik altijd vrijblijvend een hypotheek adviseur vragen om aan te schuiven aan tafel om alle mogelijkheden voor jullie op een rij te zetten.

Stap 5. Ouderschapsplan

Bij de vijfde stap in het echtscheiding stappenplan krijgen jullie van mij van te voren een concept gemaild van het ouderschapsplan, zodat jullie die samen of alleen kunnen doornemen en voorbereiden. Tijdens het gesprek gaan we deze dan uitgebreid bespreken en invullen naar jullie gezamenlijke wensen.

Stap 6. Vaste lasten/alimentatie

Om inzicht te krijgen in jullie financiële situatie na de scheiding, vraag ik jullie bij deze stap in het echtscheiding stappenplan om een vaste lasten overzicht in te vullen. Omdat we dan vaak al weten wat jullie nieuwe woonlasten worden en wat er eventueel aan toeslagen kan worden aangevraagd, krijgen jullie een goed inzicht in de nieuwe financiële situatie. We kunnen zo de mogelijkheden voor de alimentatie bekijken.

Ik reken de alimentatie altijd eerst uit via de Trema normen, maar het moet ook financieel haalbaar zijn en goed voelen voor jullie beiden. Bekijk ook informatie over scheiden en kinderen.

Stap 7. Bespreken scheidingsdocument

Bij deze stap in het stappenplan bespreken we het concept convenant, daar staan alle afspraken in die jullie met elkaar gemaakt hebben. Ik neem dit geheel met jullie door, zodat alles duidelijk en helder is. Daarna mail ik het convenant in PDF, zodat je het thuis nog rustig kan nalezen.

Stap 8. Tekenen van de documenten

Als alles helemaal helder en duidelijk is voor jullie gaan we over tot het tekenen van het convenant. Daarbij voeg ik de laatste officiële stukken en dan wordt het opgestuurd naar de advocaat.

Stap 9. Juridische afwikkeling

De laatste stap in het echtscheiding stappenplan is de juridische afwikkeling van jullie scheiding (rechtbankprocedure). Jullie scheidingsverzoek wordt door de advocaat bij de rechtbank ingediend. Ik werk hiervoor samen met een advocatenkantoor. Zij dienen het verzoek tot echtscheiding in bij de rechtbank en geven juridisch advies tijdens het scheidingstraject.

Na vier tot vijf weken volgt de beschikking en is de scheiding uitgesproken. Jullie ontvangen deze per post van de advocaat met daarbij een akte van berusting, die getekend retour gestuurd moet worden naar de advocaat. Met de akte van berusting zal de advocaat de scheiding laten inschrijven bij de registers van de burgerlijke stand. Daar ontvangen jullie een brief van met de officiële scheidingsdatum en daarmee sluit het echtscheiding stappenplan.

Spreekt mijn echtscheiding stappenplan u aan?

Klik hier voor een gratis kennismakingsgesprek.

 

Top