Alimentatie indexering 2016

Alimentatie indexering 2016

Elk jaar wordt door de minister van justitie een percentage vastgesteld waarmee de kinderalimentatie en de partneralimentatie verhoogd wordt. Dit noemen ze alimentatie indexering. Deze regeling geldt voor alle alimentatie afspraken, dus ook als jullie samen een bedrag hebben afgesproken zonder tussenkomst van een rechtbank. De verhoging van de alimentatie komt voort uit het levensonderhoud wat elk jaar duurder wordt. De indexering is gekoppeld aan de gemiddelde stijging van salarissen in Nederland.  Jullie kunnen deze indexering zelf toepassen, en de alimentatie met het percentage wat is vastgesteld verhogen. Hier hoeven verder geen nieuwe afspraken over gemaakt te worden.

alimentatie bij scheiden

percentage indexering 2016

Het indexeringspercentage voor 2016 is vastgesteld op 1,3% dit betekend dat jullie de alimentatie met 1,3% kunnen verhogen. Dit percentage wisselt ieder jaar, dus van belang is dat jullie dit elk jaar even nakijken.

Voorbeeldberekening kinderalimentatie.

Stel jullie hebben in 2015 een bedrag voor kinderalimentatie afgesproken van €300,-. + de 1,3% = €300 x 1,03 = €303,90

Het nieuwe bedrag per 01/01/2016 voor de kinderalimentatie is dan €303,90,- per maand.

 

Het indexeren van de alimentatie is niet verplicht. Er zijn een aantal uitzonderingen ; bijvoorbeeld als jullie samen hebben afgesproken niet mee te gaan met de indexeringsregeling omdat de alimentatieplichtige een vast inkomen heeft dat niet meegaat met de loon en prijs peil. Of als jullie hebben besloten om het voor een jaar of langer uit te sluiten omdat er niet verwacht wordt dat het loon van de alimentatieplichtige op korte termijn verhoogd wordt.

Related posts

Care4kids beurs

10 juni 2018 is het zover! De eerste Care4kids beurs. De beurs is opgezet...

Sinterklaasgedicht

Het is alweer die speciale feestmaand van het jaar, daarom staan de Sint en...

Prettige feestdagen!

Sinterklaas is weer in het land, een spannende tijd voor kinderen. Schoen zetten, cadeautjes...

Comments are currently closed.

Top