Financiele gevolgen van een scheiding

Als je uit elkaar gaat verandert er veel in jullie financiële situatie. In een tijd waarbij jullie hoofd er niet naar staat, moeten er veel dingen geregeld worden. Wat zijn de dingen waar je aan moet denken? En hoe kan mediation jullie daarbij helpen? 

Verdeling bezittingen

Als je gaat scheiden moeten al jullie bezittingen en eventuele schulden worden bekeken en in kaart worden gebracht. Denk daarbij aan scheiden met een woning, lijfrente polissen, levensverzekeringen, inboedel e.d.

Gemeenschap van goederen

Zijn jullie in gemeenschap van goederen getrouwd, dan is vrijwel al het vermogen gezamenlijk. Denk daarbij aan de woning, verzekeringspolissen en inboedel. Er zijn natuurlijk fiscale regels waar jullie je aan moeten houden bij de verdeling, maar het is ook belangrijk dat jullie er beiden achter staan.

Huwelijkse voorwaarden

Zijn jullie op huwelijkse voorwaarden getrouwd? Dan is er voor jullie huwelijk bij de notaris een akte opgesteld waarbij jullie hebben aangegeven wat binnen de gemeenschap valt en wat niet. Soms is er zelfs gekozen voor “koude uitsluiting”, dat betekent dat er eigenlijk geen gemeenschappelijk vermogen is. Ook voor deze vorm geldt dat jullie er in onderling overleg van mogen afwijken.
20624766_m

Toekomstige financiële situatie ?

Veel stellen zijn onzeker over hun toekomstige financiële situatie, wat logisch is, want er komt nogal wat op jullie af. Ik help jullie inzage te krijgen in de toekomstige financiële situatie. Door berekeningen te maken voor kinderalimentatie en/of partneralimentatie, maar ook door samen met jullie een overzicht te maken van alle uitgaven en inkomsten zo krijgen jullie een goed beeld hoe het er straks uit komt te zien.

 

Ook informeer ik jullie over de mogelijkheden qua sociale en fiscale voorzieningen zoals kindgebondenbudget, zorgtoeslag, huurtoeslag en de mogelijkheden binnen de gemeente. Zodat jullie samen goede financiële afspraken kunnen maken voor nu en voor de toekomst.

Zo krijg je een duidelijk beeld van je toekomstige situatie, dat geeft rust en duidelijkheid.

klik hier om contact op te nemen
Top