Financiële gevolgen van een scheiding

Hoe kan mediation helpen bij de financiële afwikkeling scheiding?

Als je uit elkaar gaat verandert er veel in jullie financiële situatie. In een tijd waarbij jullie hoofd er niet naar staat, moeten er veel dingen geregeld worden. Wat zijn de dingen waar je aan moet denken? 

Verdeling bezittingen

Als je gaat scheiden moeten al jullie bezittingen en eventuele schulden worden bekeken en in kaart worden gebracht. Denk daarbij aan scheiden met een woning, lijfrente polissen, levensverzekeringen, inboedel e.d.

Beperkte gemeenschap van Goederen

Vanaf 1 -1-2018 worden alle huwelijken standaard gesloten onder beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent dat de bezittingen en schulden voor het huwelijk niet meer in de gezamenlijk pot vallen, maar van degene blijven die het heeft aangebracht. Bezittingen en schulden die tijdens het huwelijk zijn verkregen of ontstaan vallen wel binnen de gemeenschap. Lees hier meer over op de pagina van de Rijksoverheid.

 

verdelen tijdens scheiding

Gemeenschap van goederen en de financiële afwikkeling.

Zijn jullie voor 2018 getrouwd? Dan ben je vaak nog in gemeenschap van goederen getrouwd, dan is vrijwel al het vermogen gezamenlijk. Denk daarbij aan de woning, verzekeringspolissen en inboedel. Er zijn natuurlijk fiscale regels waar jullie je aan moeten houden bij de verdeling, maar het is ook belangrijk dat jullie er beiden achter staan. Samen brengen we de gehele financiële situatie in kaart waarbij zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met jullie wensen en belangen.

Huwelijkse voorwaarden

Zijn jullie op huwelijkse voorwaarden getrouwd? Dan is er voor jullie huwelijk bij de notaris een akte opgesteld waarbij jullie hebben aangegeven wat binnen de gemeenschap valt en wat niet. Soms is er zelfs gekozen voor “koude uitsluiting”, dat betekent dat er eigenlijk geen gemeenschappelijk vermogen is. Ook voor deze vorm geldt dat jullie er in onderling overleg van mogen afwijken. Daarnaast is het belangrijk om de huwelijkse voorwaarden goed te laten toetsen.

verdelen vermogen scheidenToekomstige financiële situatie ?

Veel stellen zijn onzeker over hun toekomstige financiële situatie, wat logisch is, want er komt nogal wat op jullie af. Ik help jullie inzage te krijgen in de toekomstige financiële situatie. Door berekeningen te maken voor kinderalimentatie en/of partneralimentatie, maar ook door samen met jullie een overzicht te maken van alle uitgaven en inkomsten. Zo krijgen jullie een goed beeld hoe jullie financiële situatie er  na de scheiding uit komt te zien.

Ook informeer ik jullie over de mogelijkheden qua sociale en fiscale voorzieningen zoals kindgebondenbudget, zorgtoeslag, huurtoeslag en de mogelijkheden binnen de gemeente. Zodat jullie samen goede financiële afspraken kunnen maken voor nu en voor de toekomst.

Zo krijg je een duidelijk beeld van je toekomstige situatie, dat geeft rust en duidelijkheid.

klik hier om contact op te nemen
Top