Kinderen verdienen een eerlijke scheiding!

Voor kinderen is een scheiding altijd heftig daar kan je als ouder helaas niks aan veranderen, maar je kan wel de juiste keuzes maken zodat de schade die een kind van een scheiding onder vind beperkt blijft.

Een van de belangrijkste dingen is dat je elkaar niet afvalt in het bijzijn van de kinderen, want dan val je indirect ook je kind af die is immers een deel van jullie allebei.
Op het moment dat jullie als ouders het belang van het kind voorop stellen en er samen uitkomen op een respectvolle manier naar elkaar en naar de kinderen geef je hun hoe gek het ook klinkt een groot cadeau namelijk;; rust, en 2 ouders waar ze zich zelf kunnen zijn. Zonder dat ze bang hoeven te zijn dat ze iets verkeerd doen of waardoor iemand boos of gekwetst wordt.

Maar wanneer vertel je kinderen dat jullie gaan scheiden?

Bij kleine kinderen tot ongeveer 7 jaar kan je het beter nog niet vertellen in een vroeg stadium want dat kan alleen maar verwarrend werken, ze hebben nog geen besef van tijd en snappen vaak ook niet wat er dan gaat veranderen.. Je zegt wel dat jullie gaan scheiden maar er gebeurt nog niks.. Dat veroorzaakt alleen maar onzekerheid. Zeker als je nog niet weet wanneer jij of je partner daadwerkelijk gaat verhuizen is het verstandig even te wachten tot er meer concreet is.
Bij kinderen die wat ouder zijn is openheid en eerlijkheid vaak het beste. Ze voelen dat er wat aan de hand is en door te zwijgen worden ze onzeker. Ze hebben recht om te weten wat er aan de hand is.
Ik heb op mijn kantoor ook verschillende kinderboeken liggen die ik uitleen aan cliënten. Kinderen vinden het altijd leuk om voorgelezen te worden en het helpt ze ook om dingen wat meer een plek te geven en ook om het gesprek te openen.
Als je gaat scheiden moet er een ouderschapsplan gemaakt worden, dat is een uitgebreid plan waarbij o.a. de alimentatie en de zorgverdeling word vastgelegd. Jullie kunnen kiezen uit co-ouderschap of een zorgverdeling waarbij de kinderen bijvoorbeeld om het weekend en een dag in de week naar de andere ouder gaan. Steeds meer mensen kiezen voor co-ouderschap. Voorwaarde voor co-ouderschap is wel dat ouders dicht bij elkaar in de buurt blijven wonen en dat ze een goede verstandhouding hebben samen.
Natuurlijk kunnen omstandigheden altijd veranderen waardoor het ouderschapsplan niet meer passend is voor jullie en / of de kinderen.

Ik bied ook altijd aan om dan het plan aan te passen zonder daar verder kosten in rekening te brengen.

Meer lezen over het ouderschapsplan > 

Related posts

Care4kids beurs

10 juni 2018 is het zover! De eerste Care4kids beurs. De beurs is opgezet...

Sinterklaasgedicht

Het is alweer die speciale feestmaand van het jaar, daarom staan de Sint en...

Prettige feestdagen!

Sinterklaas is weer in het land, een spannende tijd voor kinderen. Schoen zetten, cadeautjes...

Comments are currently closed.

Top