Echtscheiding en eigen woning

Scheiden heeft nogal wat impact. Bijvoorbeeld op je koopwoning, een mediator helpt hier ook bij.

Als je gaat scheiden is vaak één van de eerste vragen.. Wat gebeurt er met jullie woning, wie blijft er wonen en kan ik er eigenlijk blijven wonen? Dat kan veel onrust en onzekerheid geven.

Tijdens het mediationproces gaan we alle mogelijkheden onderzoeken, met als uitgangspunt natuurlijk wat jullie zelf graag zouden willen. In mediation kan je een hoop afspreken als jullie het er samen mee eens zijn. Daarnaast is het natuurlijk de taak van de mediator om te zorgen dat ook alles fiscaal en wettelijk klopt.

 

woning verdelen

Koopwoning

Hebben jullie een koopwoning, dan is er ook vaak een hypotheek en misschien wel gekoppelde levensverzekeringen. Omdat huis en hypotheek vaak één van de belangrijkste dingen zijn bij een scheiding. Is het van belang om hier zo snel en goed mogelijk duidelijkheid in de krijgen. Als mediator weet ik inmiddels heel veel van hypotheken, maar ik ben geen hypotheekadviseur daarom werk ik samen met een aantal onafhankelijke hypotheekadviseurs. Als jullie dat op prijs stellen komen deze vrijblijvend en kosteloos aan tafel om jullie situatie uitgebreid te bekijken en te bekijken wat de mogelijkheden zijn betreffende het huis en de hypotheek.

Is er geen overwaarde? Dan is het kan het zo zijn dat er een mogelijkheid is voor “ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid”, dit betekent dat jij of/en (ex)partner van de hypotheek wordt afgehaald en de ander doorgaat met de huidige hypotheek. Omdat de degene die het huis overneemt eigenlijk een “half” huis koopt kan het wel zo zijn dat de hypotheekvorm die jullie hebben aangepast moet worden. Maar zelfs met deze aanpassing scheelt het vaak in de kosten van het hypotheekadvies.

Soms is het ook handiger om te kijken of de hypotheek kan worden overgesloten. Dit wordt dan een nieuwe hypotheekvorm, vaak een zogenoemde “annuïteiten of Lineaire hypotheek”, waarbij de rente misschien wel lager is dan jullie huidige hypotheekvorm.
Op al deze vragen kan de hypotheekadviseur vrijblijvend antwoord geven.

mediation bij scheiding en de woning

Huurwoning

Hebben jullie een huurwoning? Dan moet er worden gekeken wie er in de woning blijft wonen. Is er recht op huurtoeslag? Staan jullie al ingeschreven voor een nieuwe woning? In deze regio kan je je inschrijven bij Woonnet Rijnmond. Doe dit snel, want de wachttijden zijn vaak erg lang. Of misschien kan één van jullie wel urgentie krijgen voor een huurwoning. Ik kan jullie hierbij helpen.

 

 

 

 

 

 

 

 

klik hier om contact op te nemen
Top