Ook een kind heeft een stem

Je hoort vaak ouders zeggen “als een kind 12 is mag hij of zei kiezen bij wie ze willen wonen” Dat is niet juist. Een kind heeft vanaf 12 een stem en mag als hij dat wil bij de kinderrechter zijn verhaal doen.

Maar ook jongere kinderen hebben een stem. Het ouderschapsplan gaat tenslotte over hun. Ze hebben ook het recht om hun mening/stem te geven over wat er in beschreven staat bijvoorbeeld over de zorgverdeling. Wanneer zijn ze waar en wanneer wordt er gewisseld? Maar ook over zaken zoals ; waar vieren ze de verjaardag en met wie?

Het kan voor kinderen heel belangrijk zijn om dit samen met de ouders te vieren. Ik heb regelmatig gesprekken met kinderen en bijna allemaal geven ze dit aan. Ook het contact tussen de ouders is voor kinderen belangrijk. Het helpt hun ook om het vertrouwen te hebben dat ze van allebei mogen houden en niet hoeven te kiezen.

 

geef een kind een stem ; kindbehartiger

Elk kind heeft het recht op een eigen geluid, elk kind verdient steun om die stem te laten horen.

Kindgesprek – geef je kinderen een stem tijdens scheiding

Tijdens mediation geef ik altijd de mogelijkheid om een kindgesprek te hebben met jullie kinderen. Het is een informeel gesprek waar we ( als de kinderen dat willen) gaan knutselen. Ze mogen een gedachtendoosje maken, waarin ze altijd hun gedachten kwijt kunnen zonder dat ze bang hoeven te zijn dat ze hiermee iemand kwetsen. En onder het knutselen stel ik ze dan wat vragen en mogen ze hun verhaal doen en/of vragen stellen.

Mijn ervaring is dat kinderen dit vaak heel prettig vinden en het ook bij hun bepaalde onzekerheden kan wegnemen. Zoals ” is het echt niet mijn schuld?” of “mag de hond wel mee?’

Een kindgesprek duurt meestal tussen de 30 en 45 min. Ouders mogen hierbij niet aanwezig zijn, maar moeten natuurlijk wel beiden toestemming geven. Het gesprek met kinderen is vertrouwelijk. Ik zal kinderen altijd vragen wat ik wel en niet mag vertellen aan papa en mama.

Soms vinden ouders het ook prettig dat hun kind met iemand anders gaat praten. Of is er meer hulp nodig voor kind en ouder. Daar is de organisatie Kindbehartiger voor. Kindbehartigers helpen ouder en kind tijdens en voor echtscheiding. Ik ben zelf vanaf 2015 Kindbehartiger geweest en draag deze organisatie nog steeds een warm hart toe.

Heeft u meer vragen? neem dan via deze pagina Contact

Top