Prettige feestdagen!

Sinterklaas is weer in het land, een spannende tijd voor kinderen. Schoen zetten, cadeautjes pepernoten en speculaas.

Daarna komt de kerst en natuurlijk oud en nieuw. De gezellige tijd, maar dit zijn vaak de pijnlijkste momenten bij scheiding.

Je wordt extra geconfronteerd met hoe het was en hoe het nu is. Ook voor jullie kinderen is het lastig en zullen ze er aan moeten wennen dat het nu anders is.

Daarom een aantal tips om als gescheiden gezin toch zo goed mogelijk de feestdagen door te komen.

 

 

Maak samen heldere afspraken, en doe dit zo nodig ruim op tijd.

Jullie hebben samen een goed ouderschapsplan gemaakt, met afspraken wie wanneer de kinderen heeft. Toch zou ik adviseren om elk jaar ruim op tijd met je ex te overleggen hoe jullie de dagen gaan indelen. Misschien zijn er wel dingen gewijzigd, willen de kinderen het toch anders ( hoe ouder ze worden hoe meer ze hun stem zullen geven) Als het ruim van te voren duidelijk is hoe jullie het gaan doen, voorkomt dat extra stress tijdens de feestdagen.

Vraag je af wat je kinderen willen en of het fijn is voor ze.

Probeer te redeneren vanuit je kinderen. Wat vinden ze fijn? Probeer je kinderen te betrekken bij het maken van plannen. Voor kinderen en dan vooral jonge kinderen is het heel fijn als jullie Sinterklaas samen vieren.

Zorg voor zo min mogelijk veranderingen

Na een scheiding staat jouw wereld, maar ook die van je kinderen op zijn kop. Als jullie bijvoorbeeld elk jaar 1e kerstdag bij opa en oma vierde en de 2de kerstdag bij je zus, waarom zou je dat dan veranderen? Zeker het eerste jaar na scheiding is het aan te raden om die traditie vol te houden. Wees ook voorzichtig met een nieuwe partner, jij bent misschien wel helemaal verliefd, maar je kinderen en je familie niet. Wacht dus liever tot volgend jaar met het aanschuiven van je nieuwe partner aan de kersttafel.

 

 

Gun elkaar het ouderschap.

Jullie zijn ex partners, maar zullen nooit ex ouders worden. Stimuleer de band van je kinderen met de andere ouder. Hoe lastig het ook is soms omdat je alleen bent met kerst of oud en nieuw en het liefst je kinderen bij je hebt. Laat dit niet merken aan je kinderen. Schuldgevoelens dat mama of papa alleen en/of verdrietig is tijdens de feestdagen, kunnen ervoor zorgen dat ze zich inhouden of het gevoel geven dat ze anders hadden moeten kiezen.

Wees blij voor ze dat ze wat leuks gaan doen en koop als je het kunt opbrengen een cadeautje samen met je kinderen voor onder de boom bij je ex.

Zorg ook goed voor jezelf

Het kan zo zijn dat je de kerstdagen de kinderen niet ziet. Probeer er dan het beste van te maken.

 

  1. Zorg voor afleiding en ga de dingen doen die je leuk vind ; uit eten met vrienden, naar de sauna, wandelen in het bos of mega lang uitslapen en de hele dag op de bank liggen met alle films die je graag wilde zien maar nooit aan toe kwam.
  2. Erken dat het wennen is dat de kinderen niet bij jou zijn. Geef je eraan over, maar pak jezelf daarna weer op. Jij hebt ook recht op leuke feestdagen dus pak je bucketlist en ga ermee aan de slag.
  3. Als je alleen wilt zijn, laat je dan niet aanpraten dat je met de feestdagen niet alleen hoort te zijn. Maar zorg er wel voor dat je een uitnodiging open houdt, mocht het alleen zijn je toch te veel worden.

 

Laat het kind genieten van elk moment en als dat betekent dat je jezelf een schop onder je kont moet geven: doe dat dan!

Fijne feestdagen!

feestdagen en scheiding

 

 

 

Debbie Kijf

Related posts

Care4kids beurs

10 juni 2018 is het zover! De eerste Care4kids beurs. De beurs is opgezet...

Sinterklaasgedicht

Het is alweer die speciale feestmaand van het jaar, daarom staan de Sint en...

Comments are currently closed.

Top