Scheidingsmediator Vlaardingen

De beslissing nemen om te gaan scheiden doe je niet zomaar. Er gaat een heel proces aan vooraf. Zo ook bij de scheidingsmediator Vlaardingen.

Soms duurt het wel twee jaar voordat iemand de beslissing neemt om te gaan scheiden. Vaak wordt er nog relatietherapie gedaan, maar soms hou je het gevoel dat je niet meer gelukkig bent in je huwelijk voor jezelf en denkt de ander dat alles goed gaat. Vaak is dit geen onwil, maar onmacht.

Realiseer je wel dat áls je het dan aan je partner vertelt, dat hij of zij in een hele andere fase zit als jij.

Rouwverwerking bij scheidingsmediator Vlaardingen

Bij scheidingsmediation besteden we ruimschoots de tijd aan het stukje “rouw” verwerking. Het klinkt misschien een beetje gek, maar als je gaat scheiden ga je hetzelfde proces door als wanneer iemand komt te overlijden.

Er zijn verschillende fases in rouwverwerking. In het begin is het ontkenning, boosheid, misschien wel agressie, angst, zorg en verdriet. Deze fases gaan op en neer en worden daarom ook wel de rollercoaster van emoties genoemd. Hoe lang deze fases duren is per persoon afhankelijk en niet te meten aan anderen, soms duurt het 6 maanden en soms wel een jaar.

Daarna komt de fase van berusting en loslaten. Dit is vaak de fase waarbij degene die het initiatief tot de scheiding neemt het vertelt aan zijn of haar partner.

Wat er dan gebeurt is dat de ander alle fases nog moet doorlopen die degene die het initiatief tot de scheiding heeft genomen al heeft gehad. Dit leidt vaak tot wederzijds onbegrip en conflict.

Het is dus goed om beiden te realiseren dat jullie in een andere fase van de verwerking zitten en hierbij kan een scheidingsmediator helpen.

Kinderen en scheiding

Als de beslissing om te scheiden eenmaal is genomen, komt het volgende vraag aan bod; wanneer vertellen we het de kinderen? Het antwoord op deze vraag is eigenlijk afhankelijk van de leeftijd en de situatie. Hebben jullie veel ruzie gehad? Zijn er veel spanningen? Dan is het verstandig om open kaart te spelen met de kinderen, zodat ze niet het gevoel krijgen dat er iets voor ze wordt achter gehouden. Maar zijn jullie kinderen jonger dan 5 jaar en blijven jullie voorlopig nog door omstandigheden in één huis wonen, dan kan het soms raadzaam zijn om nog niks te vertellen. De mededeling “we gaan scheiden”, heeft voor kinderen van die leeftijd nog geen betekenis en er verandert verder niks.

Het is dan verstandig om het pas te vertellen als er ook daadwerkelijk dingen gaan veranderen. Dus als bijvoorbeeld één van jullie op korte termijn gaat verhuizen. Vertel het ook altijd samen aan de kinderen, dan kunnen ze aan allebei de vragen stellen die ze ongetwijfeld zullen hebben. Maar soms is het ook zo dat kinderen eigenlijk helemaal niet reageren en het eerst voor zichzelf willen verwerken en dat ze dan onder de afwas ineens allerlei vragen stellen. Vaak eerst heel praktisch, zoals: “Krijg ik dan een eigen kamer?” of “Krijg ik dan twee keer cadeautjes als ik jarig ben?”.

Een scheidingsmediator kan jullie helpen bij al deze stappen. Ook zijn er boekjes beschikbaar voor jullie kinderen en naslagwerken voor de ouders.

Eigenlijk is het allerbelangrijkste dat jullie jullie kinderen laten zien dat jullie altijd ouders zullen blijven ook al wonen jullie niet meer in één huis. Maak geen ruzie waar de kinderen bij zijn en probeer het ouderschap los te zien van het partnerschap.

scheiden Vlaardingen

 

Praktische kant bij scheidingsmediation

Naast de emoties en de kinderen zijn er natuurlijk ook praktische zaken die geregeld moeten worden. Er moet een verdeling worden gemaakt van jullie spullen; wie neemt wat mee? Misschien hebben jullie wel een koophuis; wie kan er blijven wonen? Wil iemand er überhaupt blijven wonen? Hoe staan we er financieel voor na de scheiding? Hoeveel bedraagt de kinderalimentatie? Op al deze vragen, en meer, krijgen jullie antwoord in het proces bij scheidingsmediation. De scheidingsmediator maakt een stappenplan die jullie doorlopen, zodat er niks vergeten kan worden. Dit alles om na de scheiding op een goede manier verder te kunnen; zowel als ouders en als ex-partners.

klik hier om contact op te nemen
Top