Schip-aanpak

SCHIP-aanpak ; rouw en verliesverwerking

 

Sinds 12 jaar ben ik werkzaam als mediator en besteedde tijdens mijn mediation altijd veel aandacht aan het rouw proces, maar toch gebeurde het dat er mensen na verloop van tijd weer in conflict belande en dus weer bij mij aan tafel.

Ik begreep nooit helemaal hoe dit kon en ben gaan zoeken naar het ontbrekende puzzel stukje.

Ik kwam uit bij de schip-aanpak. Eerst heb ik het boek gaan lezen ( vechten voor je scheiding) en later de training gevolgd, daar vielen alle puzzel stukjes eindelijk op zijn plaats. We focussen te veel op het conflict en te weinig op het verlies.

 

Rouw en verlies

Als je gaat scheiden kom je in een emotionele rollercoaster. Er gebeurt veel en onzekerheid, boosheid en angst kunnen het overnemen. Mijn cliënten zeggen vaak “maar zo ben ik eigenlijk helemaal niet” en dat klopt door de situatie wordt je iemand die je eigenlijk nooit was.

Tegenwoordig wordt er veel gesproken over ‘vechtscheidingen’. In dit woord ligt de nadruk op het woord ‘vechten’. Maar naast het conflict wat zich afspeelt, is er ook een enorm verlies. Dit is niet alleen het verlies van de partner, en gedeeltelijk verlies van de kinderen, maar ook verlies van vertrouwen, bestaande financiële zekerheden, sociale omgeving, huis en haard etc..

Met andere woorden, echtscheiding zorgt voor rouw. Deze rouw beleef je vaak alleen, je (ex)partner heeft hier geen weet van. Er wordt te vaak voorbij gegaan aan wat jullie beiden samen hadden en wat jullie hebben verloren.

Doel SCHIP-aanpak

Het doel van de SCHIP-aanpak is om (ex) partners weer zo met elkaar te laten verbinden, uit te spreken wat verloren is en daar erkenning aan elkaar voor te geven. Het beschadigde HART moet worden geheeld. Het afsluiten van de partner relatie en het opnieuw aangaan van een ouderrelatie.

“Om goede ouders te kunnen zijn moet je eerst goede ex-partners zijn. Dan komt het met die kinderen echt wel goed!”

Gecertificeerd SCHIP-mediator

Als gecertificeerd SCHIP-mediator kan ik jullie begeleiden in het proces om jullie relatie als partners goed af te sluiten om daarna als ouders verder te kunnen. Wilt je meer informatie? neem dan gerust contact met mij op.

(Bron voor de inhoud van deze pagina: www.vechtenvoorjescheiding.nl , T. Rodenburg en L. van der Maarel)

Top