Ouderschapsplan opstellen bij jullie scheiding

Ouderschapsplan is een belangrijk onderdeel van jullie scheiding als jullie kinderen hebben. Het is wettelijk verplicht om een ouderschapsplan te maken wanneer er binnen een huwelijk kinderen zijn jonger dan 18 jaar.

Jullie krijgen voorafgaand aan het gesprek over het ouderschapsplan van mij een voorbeeld via de mail gestuurd. Een ouderschapsplan is een uitgebreid document waarin allerlei punten moeten worden vastgelegd denk daarbij aan kinderalimentatie en zorgverdeling. Daarom is het handig als jullie dit alvast samen kunnen bekijken zodat jullie weten wat je kan verwachten.

Aan tafel gaan we het ouderschapsplan stap voor stap uitgebreid bespreken en geef ik toelichting op de verschillende onderdelen.
Een ouderschapsplan geeft een leidraad voor de toekomst en kan veel narigheid en misverstanden voorkomen. Het ouderschapsplan wordt ook behandeld in het echtscheiding stappenplan.

Een ouderschapsplan schept duidelijkheid over wat je voor je kinderen wilt regelen.
Jullie stellen dit samen op zodat jullie allebei een goed gevoel hebben over de gemaakte afspraken. Jullie en jullie kinderen weten zo waar je aan toe bent en wat je van elkaar kan verwachten. Je kunt erop terugvallen als er misverstanden ontstaan of wanneer omstandigheden veranderen.

Ouderschapsplan, betrek ook de kinderen erbij.

ouderschapsplan-1
Een scheiding heeft niet alleen gevolgen voor jullie maar ook voor jullie kinderen. Daarom kan het heel goed zijn om de kinderen te betrekken bij het proces van scheiding; om ze een stem te geven. Kinderen weten vaak heel goed wat ze willen, bij wie ze willen wonen en hoe ze de vakanties zien. Een scheiding is voor kinderen ook een emotioneel proces, soms vinden ze het moeilijk om hierover open en eerlijk te zijn tegen hun ouders, te vertellen wat ze willen of waar ze verdrietig over zijn. Om kinderen bij het proces te betrekken en te laten zien en voelen dat hun stem ook gehoord wordt, bied ik een kindgesprek aan.

 

 

 

 

Het gesprek is altijd heel informeel, ik leg ze uit wat er in een ouderschapsplan staat, vraag hoe het met hun gaat en vaak komt er vanzelf een gesprek op gang. Voor jongere kinderen heb ik om ze te helpen om hun gevoelens en gedachten te uiten heb ik het “gedachtendoosje” bedacht. Tijdens het gesprek kunnen de kinderen hun eigen doosje versieren met allerlei materialen, door actief bezig te zijn wordt de drempel tot een gesprek verlaagd en wordt de lading er af gehaald waardoor ze meer op hun gemak zijn.

Met de kinderen bespreek ik wat ik mag terugkoppelen aan jullie en wat er gebruikt mag worden voor het ouderschapsplan. Zodat ook zij het gevoel hebben dat er rekening wordt gehouden met hun en betrokken zijn bij het ouderschapsplan.

Onderwerpen in het ouderschapsplan

Het ouderschapsplan is geen vaststaand document. Het plan kan inhoudelijk wijzigen omdat bijvoorbeeld jullie kinderen ouder worden, je andere werktijden krijgt of omdat je verhuist naar een andere woonplaats (scheiden en wonen). Je kunt daarnaast met elkaar afspreken welke onderwerpen je in het ouderschapsplan wilt opnemen.

Dat kunnen bijvoorbeeld de onderstaande voorbeelden zijn:
ouderschapsplan-2

 • Op welk adres worden de kinderen ingeschreven?
 • Willen jullie wel of geen co-ouderschap?
 • Vieren jullie verjaardagen en sinterklaas nog samen?
 • Hoe gaan jullie om met eventuele nieuwe partners)
 • Welke zorgverdeling in plaats en tijd willen jullie afspreken?
 • Op welke manier onderhoud je contact met elkaar als de kinderen bij de andere ouder zijn?
 • Welke afspraken wil je maken over vakanties en verjaardagen?
 • Wat spreek je af over de financiën, kinderalimentatie, kinderbijslag etc.
 • Hoe informeer je elkaar over school, doktersbezoek etc. en wie gaat daar naar toe?
 • Wie haalt en brengt de kinderen naar sport, muziek- of dansles?
 • Afspraken over verzorging, opvoeding en ontwikkeling van jullie kinderen.
 • Evaluatie van het ouderschapsplan en wanneer / hoe maak je nieuwe afspraken?

Mocht nu binnen een jaar na scheiding blijken dat het opgestelde ouderschapsplan toch wat wijzigingen nodig heeft, dan kunnen jullie kosteloos bij mij terugkomen voor een eenmalige update van het ouderschapsplan.

Willen jullie ook in het belang van de kinderen een goed ouderschapsplan opstellen? Neem contact met me op voor een vrijblijvende afspraak.

Top