Scheiden of vechtscheiding?

scheiden of vechtscheiding?

Scheiden of vechtscheiding?

We horen het steeds meer het woord “vechtscheiding”. Iedere professional schrijft hier over. En terecht want een vechtscheiding is schadelijk voor zowel jullie als ook zeker voor jullie kinderen.

Het lastige hiervan is dat de gevolgen niet direct zichtbaar zijn. We weten wat de gevolgen kunnen zijn maar dat is vaak op langere termijn. En net als met het klimaat is het voor iedereen erg lastig om keuzes te maken om iets te voorkomen als je niet direct resultaat ziet en voor een langere termijn is. We weten allemaal dat de aarde aan het opwarmen is, maar lekker lang douchen is ook wel erg fijn…

Ouders weten dat een vechtscheiding gevolgen kan hebben voor de kinderen, maar zien ze (nog) niet.

Wat is dan de definitie van een vechtscheiding?

Volgens bronnen als de encyclopedie en Wikipedia is onderstaande de definitie van een vechtscheiding:

Men spreekt van vechtscheiding wanneer een echtscheiding niet alleen gepaard gaat met negatieve gevoelens naar de (ex-)partner, maar ook met acties met de bedoeling de andere partner schade toe te brengen. In de uiterste gevallen is men bereid eventuele zeefbeschadiging of nadeel bij derden op de koop toe te nemen.

Voorbeelden hiervan zijn :

  • Het weigeren van de erkenning van het kind.
  • Het niet-nakomen van de omgangsregeling of andere afspraken uit een ouderschapsplan of vaststellingsovereenkomst.
  • Het zwartmaken van de andere ouder/ex-partner bij de eigen kinderen, derden en instanties. Het doen van valse meldingen of aangiften bij politie/justitie of jeugdzorg-instanties.
  • Het via eindeloze juridische procedures financieel uitputten van de andere ouder indien deze niet over gefinancierde rechtsbijstand beschikt.
  • Het trachten derden en professionals te manipuleren om tot een ‘objectief’ dossier te komen zodat door één van de ouders eigen doelen worden bereikt, zogenaamd in het belang van het kind.

 

Als je dit zo leest kan bijna niemand zich voorstellen dat je dit zou doen wetende dat het grote gevolgen kan hebben voor jullie kinderen. En toch gebeurt het. Hoe komt dat? Niemand wil zijn of haar kinderen schade betrokkenen. Iedereen wil het beste voor zijn of haar kind.

vechtsccheiding of scheiden

Hoe kan je voorkomen dat je in een vechtscheiding beland?

Helaas is het niet altijd mogelijk om een vechtscheiding te voorkomen. Soms wil je wel, maar werkt de ander zo tegen dat je toch tegen over elkaar in de rechtbank staat.

Op het moment dat jullie uit elkaar gaat zijn er zoveel emotie’s zoals boosheid, verdriet en onzekerheid. En juist op dat moment wordt er van je gevraagd om beslissingen te maken in het belang van je kind of kinderen. Dat is natuurlijk ontzettend moeilijk. Je moet je ego opzij zetten en alleen denken aan de kinderen. Tips daarin zijn ;

  • Zoek hulp bij het verwerken van de scheiding bijvoorbeeld door de Schip-aanpak
  • Leer communiceren als ouders en niet als (ex) partners
  • Maak geen ruzie waar kinderen bij zijn, tel tot 10 of loop weg als er wat gebeurt waar je boos over wordt.
  • Leg de schuld nooit bij de ander
  • Bedenk wat echt in het belang van jullie kinderen is.

 

Ik ben er van overtuigd dat een scheiding geen trauma hoeft te zijn voor een kind. Het zijn de ouders die bepalen in hoeverre kinderen er last van hebben nu en in de toekomst.. Ouders scheiden, kinderen niet.

Related posts

Prettige feestdagen!

Sinterklaas is weer in het land, een spannende tijd voor kinderen. Schoen zetten, cadeautjes...

Comments are currently closed.

Top