Subsidie voor mediation?

Een van de belangrijkste vragen voor mensen is vaak het kostenplaatje wat aan mediation hangt. Is er subsidie (tegemoetkoming in de kosten) voor mediation?

Op de pagina over kosten heb ik hierover al het een en ander geschreven. In deze blog vertel ik je graag meer over de mogelijkheden om subsidie te krijgen bij mediation

Raad voor Rechtsbijstand

Als MfN-familiemediator ben ik ingeschreven bij de Raad voor Rechtsbijstand. Dit is een orgaan in Nederland die kijkt of het mogelijk is om met financiële ondersteuning vanuit de overheid, de hulp van een mediator in te schakelen. Deze subsidie wordt een toevoeging genoemd.

Mediators die zich bij de Raad voor Rechtsbijstand hebben ingeschreven, kunnen voor hun cliënten een toevoeging aanvragen (mits cliënten aan de voorwaarden voldoen die de raad stelt).

Door de toevoeging is het dus voor iedereen mogelijk om een mediator bij scheiding in te schakelen ook als je een lager inkomen hebt.

 

subsidie mediation

Drie voorwaarden

Om hier gebruik van te kunnen maken heeft de Raad voor Rechtsbijstand 3 voorwaarden gesteld. Het peiljaar die ze hanteren is altijd 2 jaar terug, omdat deze gegevens definitief bij de belastingdienst bekend zijn. Voor 2016 geldt dat er gekeken wordt naar het jaar 2014.

1: Inkomen 2014          

Als alleenstaande mag je inkomen in 2014 niet hoger zijn geweest dan € 26.000.

Als eenoudergezin, samenwonend of gehuwd mag je inkomen in 2014 niet hoger zijn geweest dan € 36.800.

2: Vermogen 2014        

Je vermogen in 2014 mag niet hoger zijn dan € 21.139 (dit is het zogenaamde heffingsvrije vermogen).

3: Resultaat uit de mediation

Het bedrag wat uiteindelijk uit de mediation aan jou persoonlijk wordt betaald (bijvoorbeeld de overwaarde van een huis, of de helft van een spaarpolis etc.) mag niet meer zijn dan € 12.218.

Voldoe je aan deze 3 voorwaarden, dan kun je mogelijk subsidie krijgen voor de inschakeling van een mediator.

Wat moet ik zelf betalen?

Aan de hand van je inkomensgegevens wordt door de Raad voor Rechtsbijstand een eigen bijdrage vastgesteld. Je betaalt dan € 53 of € 105 eigen bijdrage voor alle werkzaamheden van de mediator.

Naast de eigen bijdrage moet je ook nog griffiekosten betalen. Dit zijn de kosten die de Rechtbank vraagt voor het indienen van de stukken.

Als je in aanmerking komt voor een toevoeging, worden de griffiekosten ook lager, namelijk € 39,50 per persoon.

Hoe vraag ik subsidie aan voor mediation? 

Als je aan de voorwaarden voldoet, zal ik de toevoeging bij de Raad voor Rechtsbijstand aanvragen. Hier hebben jullie verder geen omkijken naar. Jullie krijgen van de Raad voor Rechtsbijstand zelf een bericht (beschikking) thuisgestuurd of de toevoeging wordt toegekend. Ook geeft de Raad voor Rechtsbijstand in deze beschikking aan welke eigen bijdrage je aan de mediator moet betalen.

Soms komt de ene persoon wel in aanmerking voor een toevoeging en de ander niet. Graag informeer ik jullie aan tafel exact over het te verwachten kostenplaatje. Neem daarvoor contact met me op via info@debbiekijfmediaton.nl of telefonisch op nummer 06-13420358.

Related posts

Care4kids beurs

10 juni 2018 is het zover! De eerste Care4kids beurs. De beurs is opgezet...

Sinterklaasgedicht

Het is alweer die speciale feestmaand van het jaar, daarom staan de Sint en...

Prettige feestdagen!

Sinterklaas is weer in het land, een spannende tijd voor kinderen. Schoen zetten, cadeautjes...

Comments are currently closed.

Top